overgangsklachten

Het aantal en de ernst van overgangsklachten neemt de laatste jaren toe. Dit heeft onder andere te maken met de vele hormoon verstorende stoffen die we steeds meer via voeding en drinkwater binnen krijgen. Deze zogenaamde xeno-oestrogenen zijn chemische oestrogenen die veel sterker zijn dan het lichaamseigen oestrogeen en kunnen ervoor zorgen dat de hoeveelheid oestrogenen in het lichaam toenemen. Door de overgang ontstaat er op natuurlijke wijze ook een disbalans tussen oestrogeen en progesteron. Deze wordt door het binnen krijgen van xeno-oestrogenen versterkt, waardoor overgangsklachten verergeren.

Stress

Ook stress verergert overgangsklachten. Aangezien de hoeveelheid stress en het aantal prikkels die we dagelijks te verwerken krijgen in de afgelopen jaren sterk zijn toegenomen, geeft dit vaak extra klachten tijdens de overgang.

Slechte spijsvertering

Steeds meer mensen hebben een slecht functionerend spijsverteringsysteem, waarbij onder andere de lever niet meer goed werkt. Oorzaken hiervan zijn onder meer een verkeerd voedingspatroon en de toename van toxische stoffen in onze omgeving die de lever moet afbreken. Ook de vrouwelijke geslachthormonen breekt de lever af. Maar door de stijgende hoeveelheid toxische stoffen die de lever te verwerken krijgt, blijft er te weinig ruimte over om de hormonen tijdig af te breken, waardoor deze te lang in het lichaam blijven. Daarnaast worden door een minder goed werkende lever, oestrogenen vaak verkeerd afgebroken. Hierdoor ontstaat ook oestrogeen dominantie die boven op de oestrogeen dominantie van de overgang komt en daardoor extra overgangsklachten kan geven. Het is dus ongelofelijk belangrijk dat je spijsverteringssysteem op orde is en je lever goed functioneert!

Orthomoleculaire adviezen

Bovenstaande oorzaken van stijging in het aantal en de ernst van de overgangsklachten zitten met name in de leefstijl en het mooie is dan ook dat je er met aanpassingen in je leefstijl zelf iets aan kunt doen.


Terug naar overzicht